Vad är effektiv ränta?

Vad är effektiv ränta?

juni 25, 2021 Av av admin

När man ska låna pengar från exempelvis en bank eller någon kreditutgivare så tillkommer det så kallad ränta på lånet. Ränta tar de flesta långivare och kreditutgivare eftersom de lånar ut ett visst belopp. Man kan säga att det är som en sorts avgift och deras vinst för att man lånar pengar från dem, men också för att de ska känna en trygghet eftersom de lånar ut pengar. Hur mycket ränta långivarna och kreditutgivarna får ta får de bestämma själva. När man tar ett lån vill man gärna veta vad det kommer kosta en, det är då den effektiva räntan spelar in.

Effektiv ränta är alltså den sammanlagda kostnaden som man kommer att få betala i slutändan för lånet. Det vill säga att alla kostnader såsom exempelvis aviavgift, uppläggningsavgift och den nominella räntan räknas in i den effektiva räntan. Med den effektiva räntan får man helt enkelt en full överblick över vad man som låntagare kommer att få betala till långivaren totalt.

Betala mer av lånet och sänk räntan

När man tar ett lån och lägger upp en avbetalningsplan med långivaren så betalar man oftast in månadsvis. Den effektiva räntan räknas ut därefter och det innebär alltså att om låntagaren skulle betala in ett större belopp någon eller några månad(er) så kommer den effektiva räntan att sänkas, eftersom räntan är uträknad efter den avbetalningsplan som man satte från början. Det är alltid bra att betala av mer på sin skuld givetvis, så att man blir skuldfri snabbare, men också för att den totala kostnaden då kommer att bli lägre. Du kan läsa mer hos payup.se om vad effektiv ränta är och betyder. Där får du också exempel på hur den effektiva räntesatsen räknas ut.

Beräkna den effektiva räntan på ett lån

Det är krångligt att beräkna den effektiva räntan och det är också anledningen till varför långivare måste redovisa den när man tar ett lån. Dessutom tar alla långivare olika kostnader när de lånar ut pengar, vilket gör det svårt att räkna ut den effektiva räntan. Om man ska ta ett lån så är det den effektiva räntan som man ska jämföra med eftersom man får en helhet på vad lånet kommer att kosta i slutändan. Det är därför alltid bra att vända sig till fler långivare och jämföra dem och deras kostnader gentemot varandra. Men det beror ju samtidigt på vad för typ av lån man ska ta. Det finns långivare som lånar ut räntefritt, men det är oftast när man ska ta ett mindre lån. De brukar dock ta en större avgift istället, samt att om man får problem med att betala tillbaka lånet av någon anledning så kan kostnaderna bli ofantligt höga.

Beräkna den effektiva räntan på ett lån

Skillnad på nominell ränta och effektiv ränta

Den nominella räntan är ofta den ränta som långivare gör reklam för och den kan vara lite missvisande, eftersom det alltid är den effektiva räntan man ska gå efter när man tar ett lån. Den nominella räntan är den procentandel som man ska betala för att få ta lånet och man ser alltså inte vad den totala kostnaden kommer att bli med den nominella räntan. Skillnaden mellan nominell ränta och effektiv ränta är alltså att med nominell ränta så ser man inte den totala kostnaden för lånet, men det gör man däremot med den effektiva räntan.