Akelius Spar och vad de kan erbjuda dig för sparande

Numera är det allt vanligare att man inte bara sparar hos storbankerna, vars inlåningsräntor inte alltid är de mest förmånliga, utan även hos mer specialiserade företag. Ett företag som många väljer att vända sig till när de vill ha en bättre sparränta är Akelius Spar, som är ett dotterbolag till det ganska välkända fastighetsbolaget Akelius Fastigheter. Detta beror inte bara på att alla som har ett sparkonto hos Akelius Spar får förtur till lediga lägenheter hos Akelius Fastigheter, utan även på en rad andra saker, bland annat:

  • Att sparräntan man får är hög, framför allt i förhållande till de sk. storbankerna.
  • Att Akelius Spar inte tar några avgifter eller liknande av dig
  • Att du kan välja mellan så väl obundna sparkonton (där du alltså kan ta ut pengarna precis när du vill) och sparkonton med en viss bindningstid, beroende på vad du föredrar
  • Att du själv sköter om kontot via Internet
  • Att det är lätt att sätta in pengar på sparkontot, då detta görs med hjälp av autogiro

Spara till en bra ränta.

Det finns dock samtidigt en stor nackdel med Akelius Spar i förhållande till en del andra företag som man kan spara pengar hos. Det är att Akelius Spar visserligen är registrerade hos Finansinspektionen, precis som alla andra seriösa företag som bedriver inlåningsverksamhet i Sverige. Men de omfattas inte av den statliga insättningsgarantin, vilket är väldigt viktigt att känna till om man funderar på att sätta in sina sparade pengar till dem.Vad innebär då det faktum att Akelius Spar inte omfattas av den statliga insättningsgarantin?

Enkelt uttryckt kan man säga att innebörden av detta är att om det skulle vara så att Akelius Spar som företag hamnar på obestånd eller kanske till och med går i konkurs, då har man som sparare förlorat sina sparpengar. Detta innebär alltså att man tar en större risk genom att välja att ha sina sparpengar hos dem istället för hos ett annat motsvarande företag som omfattas av insättningsgarantin.

Dock är det värt att ha i åtanke att Akelius som företag funnits i decennier och är väldigt stort, så särskilt sannolikt är det kanske inte att detta skulle ske. Men risken för att något trots detta går fel finns förstås alltid, trots detta.

Bra att veta

En sak som är väldigt viktigt att känna till i sammanhanget är att du endast kan sätta in 50 000 kronor hos företaget, eller mindre än så. Det går därför inte att spara jättestora summor hos Akelius Spar. Dessutom har man endast rätt att göra 2 kostnadsfria uttag från sitt sparkonto per år, och skulle man välja att ta ut pengar från sitt sparkonto tar det 3 vardagar att få dem.